Početna/ Blog/ 5 prednosti suvremenih ravnih krovova
15.
listopad 2020.

5 prednosti suvremenih ravnih krovova

Ravni krov na kući.

Ravni krovovi nisu rezervirani samo za poslovne objekte. 

Istina, ravni krov se obično koristi na velikim poslovnim i gospodarskim objektima, ali jednako praktičan i oku privlačan može biti i na kući, vili ili vrhu ugostiteljskog objekta. Zapravo, ravni krov može nadomjestiti nedostatak okućnice ako se pretvori u zeleni krov. To je samo jedna od njegovih prednosti, a danas je upravo to najpopularniji razlog zašto većina bira ravni krov. 

Ravni krov je super praktičan jer za manje volumena možete dobiti više prostora. Može se reći kako je ravni krov geometrijski logičnije rješenje. 

Ovisno o vašim željama, zahtjevima i budžetu, ravni krov se može postaviti na različite stambene i poslovne objekte. 

Graditeljska praksa ravnih krovova

Moderni ravni krovovi grade se posljednjih stotinjak godina, ali baš kao i na drugim poljima, tehnologija i načini rada bolji su iz godine u godinu, tako da se puno toga promijenilo. 

Internacionalni stil moderne arhitekture, čiji su začetnici francuski, njemački i nizozemski arhitekti, odlikuju upravo ravno oblikovani krovovi. Ono što želimo reći je kako se ovdje radi o globalnom stilu koji se uklapa u gotovo sva područja. 

Ravan krov ide ruku pod ruku s modernom arhitekturom.

Koliko često vas je građevina s tradicionalnim, ravnim krovom privukla upravo zbog krova? Puno je vjerojatnije kako će vam kuće s ravnim krovom privući pažnju. 

S druge strane, postoje polemike oko praktičnosti ravnih krovova. Nažalost, protivnici će kao argumente često navoditi nedovoljno atraktivnu estetsku komponentu ili opasnost od procurivanja. I jedan i drugi razlog su površni i pogrešni. 

Kada se ravni krovovi izvode koristeći najmodernije tehnologije, a pod budnim okom dokazanih majstora - nema prostora za pogreške.

Zašto bi ravni krovovi mogli zamijeniti kose?

Snaga ravnog krova je u njegovoj modularnosti. Ravni krov je sposoban preuzeti različite namjene. Ranije smo spomenuli stvaranje zelene površine koja anulira nedostatak okućnice. Isto tako, ravna površina na vrhu zgrade može se pretvoriti u prohodnu terasu za druženje ili poslužiti kao zaštitna hidroizolacijska površina

Dobro isplaniran i pravilno izveden ravan krov može poslužiti gotovo bilo čemu.

Ipak, jedna činjenica daje posebnu prednost ravnim krovovima u odnosu na njihove kose inačice. 

Ravni krovovi su praktičniji za iskorištavanja obnovljive sunčeve energije.

Iako su za postavljanje solarnih panela pogodni i jedan i drugi, ravni krov je praktičniji. Kod klasičnih kosih krovova, kut pod kojim sunce pogađa solarni panel - često ne odgovara optimalnom. S druge strane, na ravnom krovu, solarne panele možete postaviti pod kojim god kutem želite kako bi maksimalno iskoristili sav solarni potencijal. 

Još 4 prednosti ravnih krovova

  1. Ravni krovovi su gotovo uvijek jeftiniji za postavljanje. Isto tako, imaju manje komplikacija u održavanju i jednostavniji su za održavanje pa vam štede za svog životnog vijeka. 
  2. Još jedna prednost ravnog krova je brzina postavljanja. Ako ste nestrpljivi zbog useljenja ili stavljanja u pogon vašeg modernog skladišta, ovo će vam biti jako bitno.
  3. Kada je gradnja ravnog krova završena vi imate priliku iskoristiti taj prostor kako god vi želite. Postavite vanjske jedinice klima uređaje gore, ugradite solarne panele ili zasadite povrtnjak. Mogućnosti korištenja ravnog krova gotovo su beskrajne, a to je jedna od najvećih prednosti njegove upotrebe.
  4. Moderni hidroizolacijski i građevni materijali takvi su da podnose sva naprezanja koja nastaju zbog razlika u temperaturi ili pomicanja tla. Ipak, pucanje zidova i druga mehanička oštećenja ravnog krova mogu se dogoditi, ali je onda njihova sanacija gotovo bezbolna. Sve je jednostavnije kada ne morate brinuti o padu s krova svake dvije sekunde. 

Vaš je krov jedan od najvažnijih dijelova kuće ili poslovnog objekta i zato zaslužuje da ga napravite na najbolji mogući način. 

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite naše mišljenje, kontaktirajte nas

Kako mi to (g)radimo