Početna/ Blog/ 6 načina kako povećati efikasnost i produktivnost skladišta
04.
svibanj 2022.

6 načina kako povećati efikasnost i produktivnost skladišta

Upravljanje skladištem

Ako ste vlasnik ili upravitelj skladišta ili ste samo imali doticaja s funkcioniranjem skladišta - jedno vam je sigurno jasno. Produktivnost je u skladištu jako bitan pojam. 

Jedna mala pogreška može utjecati na učinkovitost i produktivnost čitavog skladišta ili distribucijskog centra

Ono što je potrebno kako bi se moguće pogreške svele na minimum je kontinuirano provođenje mjera za optimizaciju različitih skladišnih procesa i poboljšanje ukupne učinkovitosti svih operacija.

Osim minimiziranja zastoja i povećanja produktivnosti, bitno je poboljšati opskrbni lanac. 

Nastavite čitati za 6 savjeta koji vam mogu pomoći optimizirati skladišne procese i čitavo skladište

#1 Skratite ili ukinite nepotrebna skladišna kretanja

Kretanja u skladištu se odnose na količinu vremena koje se troši na hodanje ili kretanje između mjesta ili različitih stanica. 

Vrijeme potrebno za uzimanje naloga, pakiranje i otpremu utječe na ukupnu produktivnost.

Jedan od načina da se smanji vrijeme putovanja je optimizacija ruta u skladištu i nepotrebnih krakova kod planiranja pripreme pakiranja narudžbi. 

#2 Važite sve što možete

Skladišne vage mogu poboljšati produktivnost pogona. 

Pomoću vage za viličare možete podizati, vagati, premještati i spremati podatke o jednom teretu. Sve od jednom. 

Budući da imaju elektroničke senzore, mogu točno izmjeriti teret. Takve vage izrađene su od izdržljivih materijala, bez osjetljivih dijelova, a to vam onda osigurava pouzdanu napravu u svim uvjetima. I sve to bez odstupanja u točnosti mjerenja. Integracija vage u različite skladišne operacije, može vam pomoći da poboljšate točnost planiranja isporuke i naplate.

#3 Ulažite u edukaciju najboljih zaposlenika

Programi obuke pomažu vašem osoblju identificirati različite mogućnosti u kojima se učinkovitost može povećati. Oni im proširuju vidike i daju dodatne perspektive. A u skladištu je to potrebno i korisno. 

Isto tako, edukacija nije jednokratna stvar, već kontinuirani proces.

Osposobite svoje zaposlenike za rješavanje raznih skladišnih problema na samom početku.

Potaknite ih da generiraju redovite izvještaje i analize te budu u toku s najnovijom tehnologijom. 

#4 Pratite zalihe u svakom trenutku

Morate iskoristiti tehnologiju za pružanje vidljivosti zaliha i upravljanja u stvarnom vremenu. 

Budući da praćenje zaliha u stvarnom vremenu uzima u obzir prosječne vrijednosti i varijacije u narudžbama, bit ćete bolje pripremljeni za rukovanje svim iznenadnim promjenama u obrtajnim količinama zaliha.

#5 Redovito pregledavajte opremu

Maksimalna ispravnost opreme je važna kako bi se osigurao njen nesmetan rad.

Morate imati plan održavanja koji osigurava da se osnovni strojevi servisiraju u redovitim intervalima. Kada je stroj dobro servisiran, teže će se dogoditi veliki kvar, jer ćete prepoznati problem navrijeme. 

Još jedna prednost redovitog održavanja je povećana učinkovitost jer će operacije teći glatko, bez zastoja uzrokovanih kvarom strojeva. Redovito održavanje pomaže u otkrivanju i identificiranju problema prije nego što postanu veliki i oduzmu previše vremena i novca. 

#6 Isprobajte moderne tehnike upravljanja skladištima

Implementiranja i uvođenje modernih tehnika upravljanja skladištem mogu poboljšati proizvodne procese, sniziti ukupne troškove, a onda i omogućiti učinkovitije i brže upravljanja skladištem. 

Neke od modernih tehnika pomažu u stvaranju kulture kontinuiranog napretka, zadovoljstva zaposlenika i minimiziranju nepotrebnog otpada. Osim toga, pomažu u poboljšanju kvalitete, cijene, usluge i isporuke.

Konačno, prihvatite automatizaciju. Ne samo da će vam pomoći u postizanju veće produktivnosti u skladištu, dovesti će do značajnih ušteda troškova. 

 

Isto tako, kada birate partnere za planiranje i gradnju modernog skladišta - dobro razmislite. Istražite sve opcije i budite sigurni u kvalitetu izvedbe. 

 

Provjerite kako mi gradimo skladišta