Početna/ Blog/ Kako monetizirati krov skladišta ili velike proizvodne hale
30.
ožujak 2023.

Gradnja solarne elektrane na krovu skladišta ili proizvodnog pogona

Solarna elektrana na krovu proizvodno-poslovne hale

Kada birate lokaciju za solarnu elektranu, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora. Prvo, potrebno je osigurati dobru osunčanost lokacije, jer čak i najbolja oprema neće dati dobre rezultate na zasjenčenim područjima. Također, trebate uzeti u obzir površinu krova koji je osunčan i nema jutarnjih i popodnevnih sjenki.

Primjenjujući okvirnu formulu, možete izračunati koliko površine krova trebate za određenu snagu elektrane. Sve što trebate napraviti je željenu ukupnu snagu solarne elektrane podijeliti sa snagom panela po m2. Ako želite solarnu elektranu snage 60 kW, trebate taj broj podijeliti s prosječnom snagom panela po m2, a to je 200 W (za panele koji se preporučuju koristiti na području Hrvatske). 60 000/200=300 m2.

Dakle, za gradnju solarne elektrane snage 60 kW vam treba okvirno, 300 kvadratnih metara površine krova ili tla na kojoj ćete postaviti solarne panele. 

Kada je riječ o orijentaciji i nagibu krova, najbolje je da krov bude okrenut prema jugu, jer nagib i orijentacija modula ne mogu biti lako promijenjeni. Također, treba obratiti pažnju na sjenčenja na modulima, jer čak i najmanja sjena može zakočiti rad modula ili stringa (skupine modula), što će utjecati na proizvodnju električne energije.

Kako izgleda proces izrade solarne elektrane velike snage (> 50 kW)

Izgradnja sunčane elektrane velike snage podrazumijeva kompleksan proces koji uključuje projektiranje, gradnju i održavanje, a sve to vam možemo ponuditi mi u Mipcru. Evo nekoliko ključnih činjenica o izgradnji sunčanih elektrana velike snage:

  • Lokacija: Jedna od najvažnijih stvari u izgradnji sunčane elektrane je odabir optimalne lokacije. Potrebno je uzeti u obzir mnoge čimbenike, kao što su količina sunčeve svjetlosti, klimatski uvjeti, topografija, dostupnost električne mreže, itd.
  • Projektiranje: Nakon odabira lokacije, potrebno je projektirati sunčanu elektranu. Projektiranje uključuje odabir tehnologije, veličine i oblika panela, vrstu konstrukcije i drugih tehničkih detalja.
  • Financiranje: Izgradnja sunčane elektrane velike snage obično zahtijeva velika ulaganja. Stoga je ključno osigurati financiranje projekta putem kredita, ulaganja ili drugih izvora.
  • Gradnja: Nakon projektiranja i financiranja, počinje faza gradnje. Gradnja uključuje provjeru statike i sigurnosti krova, eventualnu prilagodbu krovišta ili pripremu zemljišta (ovisno o lokaciji), postavljanje panela, izgradnju infrastrukture za povezivanje s mrežom i druge detalje.
  • Održavanje: Nakon izgradnje, solarna elektrana zahtijeva redovito održavanje kako bi osigurala najbolje performanse. To uključuje čišćenje panela, nadzor nad radom sustava i otklanjanje eventualnih kvarova.
  • Benefiti: Sunčane elektrane velike snage pružaju mnoge koristi, uključujući čistu energiju, smanjenje emisija stakleničkih plinova, smanjenje potrebe za fosilnim gorivima, poticaje i povrat investicije za 4-5 godina, smanjenje troškova električne energije ili kompletnu električnu neovisnost.

Ukratko, izgradnja solarne elektrane velike snage zahtijeva puno planiranja, truda i resursa, ali benefiti solarne elektrane u pogonu mogu biti presudni za vaše poslovanje. 

Zašto je gradnja solarne elektrane na krovu proizvodne hale dobra poslovna ideja?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ljudi mogu graditi solarnu elektranu velike snage na krovu privrednog ili proizvodnog objekta.

#1 Smanjenje troškova

Postavljanje solarnih panela na krovu privrednog ili proizvodnog objekta može značajno smanjiti troškove električne energije. Ovo može biti osobito korisno za tvrtke koje koriste velike količine energije, kao što su tvornice ili skladišta.

#2 Proizvodnja vlastite energije

Postavljanje solarnih panela na krovu omogućava tvrtkama da proizvode vlastitu električnu energiju umjesto da je kupuju od distributera električne energije. To može pomoći u smanjenju ovisnosti o javnoj mreži i smanjenju rizika od nestanka struje. Ovo zahtjeva registriranje vašeg poslovnog subjekta kao proizvođača el. energije, ali se svakako može isplatiti.

#3 Ekološki aspekt

Korištenje solarnih panela za proizvodnju električne energije može pomoći u smanjenju emisija stakleničkih plinova i drugih zagađivača. Ovo je osobito važno za tvrtke koje žele poboljšati svoj ekološki otisak i vlasnike koji žele biti aktivni pojedinci u promicanju održivog život na planetu.

#4 Dostupnost površine

Tvrtke koje imaju malo ili nimalo dostupnog okolnog zemljišta mogu iskoristiti svoj ravni krov za postavljanje solarnih panela i tako proizvoditi vlastitu električnu energiju.

#5 Poticaji i subvencije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i određene županije, gradovi i općine nude poticaje i subvencije za tvrtke koje postavljaju solarnu opremu. Ovo može smanjiti troškove ulaganja i pomoći vam da brže ostvarite povrat ulaganja.

Ukratko, postavljanje solarnih panela na krov privrednog ili proizvodnog objekta može biti ekonomski isplativo i korisno za tvrtke koje žele smanjiti troškove električne energije i poboljšati svoj ekološki otisak.

Ako želite krenuti u smjeru energetske učinkovitosti, unaprijediti vaše poslovanje, aktivno brinuti o budućnosti i tako povećati snagu vašeg brenda, razmislite o solarnim elektranama. 

Pogledaj Mipcro Solarne elektrane