Početna/ Blog/ Koja je razlika između skladišta i distribucijskog centra?
28.
srpanj 2021.

Koja je razlika između skladišta i distribucijskog centra?

Koja je razlika između skladišta i distribucijskog centra?

Dobar dio profesionalaca iz područja logistike koriste pojmove skladište i distribucijski centar kao da su istoznačnice. Neki će ići toliko daleko pa će reći kako “zapravo uopće nema razlike između skladišta i distribucijskog centra”. 

Dakle, koliko se onda skladište stvarno razlikuje od distribucijskog centra?

Najjednostavnije rečeno, skladište i distribucijski centar se razlikuju isto koliko i tradicionalni opskrbni lanac i moderni lanac opskrbe iz 2021. godine. 

Pravilo u tradicionalnom opskrbnom lancu je bilo - skladištiti najveću moguću količinu svakog proizvoda, svugdje i uvijek

Takvo pravilo se prije moralo poštivati zbog nedostatka u protoku informacija, mehanizama planiranja u opskrbnom lancu, a dobrim dijelom i zbog nedostatka u infrastrukturnom dijelu procesa. Sve to dovelo je do korištenja skladišta kao ogromnih mjesta za čuvanje velike količine zaliha, a ono što se čuvalo u skladištu, bi se otpremalo i po nekoliko mjeseci nakon što je stiglo u skladište.

Glavno obilježje distribucijskog centra je intenzivna uporaba suvremenih tehnologija za skladištenje i manipulaciju robom.

Lanci opskrbe evoluirali su i danas se uvelike razlikuju od onoga što su bili prije dva-tri desetljeća. Suvremeni lanci opskrbe opremljeni su boljim informacijskim sustavima i izgrađeni su tako da budu sposobni isporučiti artikle u trenutku kada su potrebni.

Pravilo danas u modernom lancu opskrbe glasi - potrebna količina pravog proizvoda na pravom mjestu u pravo vrijeme

Stara skladišta nisu u potpunosti prilagođena novom pravilu funkcioniranja lanca opskrbe, što je onda dovelo do evolucije statičnih skladišta u fleksibilne distribucijske centre. 

5 razlika između skladišta i distribucijskog centra

Glavna funkcija distribucijskog centra je obrada narudžbe ili ispunjenje narudžbe, s druge strane klasično skladište služi za skladištenje robe. 

Ako pogledate zahtjeve u maloprodaji, distribucijski centar stvarno je objekt u kojem se narudžbe zaprimaju, roba se onda sortira prema tim narudžbama, a artikli pakiraju za otpremu po trgovinama ili drugim centrima. 

Skladišta su važan uvjet za nesmetani i racionalni kombinirani transport svih vrsta robe.

Sad kad znate kontekst, konačno možemo pričati o konkretnim razlikama između skladišta i distribucijskog centra. 

  1. Skladište se koristi za skladištenje proizvoda, dok distribucijski centar, osim skladištenja proizvoda, nudi usluge s dodanom vrijednošću poput slaganja različitih proizvoda u istu narudžbu, ispunjavanja narudžbi, pakiranja i simultanog utovara odnosno istovara dobara (eng. cross-docking). 
  2. Distribucijski centar skladišti manju količinu proizvoda i kraći vremenski period u usporedbi sa skladištem. Dakle, u osnovi je brzina protoka kroz distribucijski centar mnogo veća od brzine protoka kroz skladište.
  3. Distribucijski centar usmjeren je na kupca i poveznica je između dobavljača i njegovih kupaca. Dalje, uloga skladišta je učinkovito skladištenje proizvoda, a uloga distribucijskog centra je učinkovito udovoljavanje zahtjevima kupaca.
  4. Zahtjevi za narudžbe koji dolaze od strane maloprodaje i drugih skladišta obično se šalju iz distribucijskog centra, a ne iz klasičnog skladišta. U osnovi skladište uglavnom ne opslužuje vanjske kupce, dok distribucijski centar to radi.
  5. Operacije u distribucijskom centru mnogo su složenije od onih u skladištu. Kao rezultat toga, distribucijski centri su opremljeni najnovijom tehnologijom za obradu narudžbi, upravljanje skladištem, prijevozom i infrastrukturno odgovaraju modernom opskrbnom lancu. 

Zaključak

Sada znate sve važne razlike između skladišta i distribucijskog centra i kako se, te zbog čega, evolucija dogodila tijekom vremena. 

Znači li to da klasična skladišta više ne postoje ili nemaju nikakvu svrhu? Natavno da ne znači, vjerovati to bila bi pogreška.

Skladišta i dalje postoje i služe svrsi. Dobar primjer bi bio slučaj gdje se proizvodi skladište u velikom broju kako bi se udovoljilo velikoj sezonskoj potražnji. U tom slučaju oni se skladište u tipičnim skladištima prije nego što se otpreme u distribucijski centar. 

Međutim, važnost skladišta u opskrbnom lancu je opala i distributivni centri su se sada pojavili kao logistički centri modernih opskrbnih lanaca.
 

Pogledajte kako mi gradimo skladišta i druge poslovne objekte