Početna/ Blog/ Koji materijal odabrati za izolaciju kuće?
28.
svibanj 2021.

Koji materijal odabrati za izolaciju kuće?

Fasada Izolacijski materijal

Ako trenutno razmišljate o postavljanju nove ili obnovi postojeće fasade, sigurno ste razmišljali i o izolacijskim materijalima koji bi udovoljili vašim zahtjevima. 

Vrsta izolacije, tip objekta, stanje podloge, estetski, ekološki i ostali zahtjevi, a pogotovo vaše mogućnosti neki su od faktora koji utječu na izbor fasade.

Korištenje izolacijskih materijala i drugih tehnika povećanja kvalitete te uštede energije, jedne su od glavnih zadaća dobre fasade. Kako u novogradnji, tako i u obnovi. 

Kada za cilj nekog građevinskog rada imate uštedu energije, smanjenje oštećenja okoliša ili stvaranje održivih gradova i EU će to prepoznati. Ovdje vrijedi spomenuti kako zgrade čine 40% ukupne potražnje za energijom u Europskoj Uniji. 

Kvalitetan izolacijski materijal, prvenstveno u fasadi, ima brojne prednosti. Sprječava se ulazak zraka, stvaranje kondenzacije, uklanjaju se problemi s vlagom, isto tako neutraliziraju se toplinski mostovi, ali i osnažuje cijela fasada. 

Na reprezentativnom poslovnom objektu tvrtke Mari d.o.o., na postojeći ETICS fasadni sustav - kamena vuna d=14 cm, izrađen je novi sustav ventilirane Alucobond fasade sa dodatnih 10 cm mineralne vune Naturboard Venti GVB d=10 cm.

Da biste znali kako izabrati najbolji materijal za izolaciju kuće, stana ili zgrade, potrebno je istražiti mogućnosti i kombinirati s vašim specifičnim konstrukcijskim zahtjevima. Isto tako, ako je riječ o obnovi treba uzeti dodatne faktore u razmatranje, a sve zavisno o stanju objekta koji se obnavlja, njegovom značaju i konačnom cilju. 

Uloga izolacijskog materijala je da osigura energetsku učinkovitost

Energetska učinkovitost je, po definiciji, odnos ostvarenog učinka i energije potrošene za ostvarenje tog učinka.

Energetska učinkovitost je zapravo učinkovita raspodjela energije bez potreba za odricanjem. Izolacijski materijali trebaju biti napravljeni da traju. Oni najbolji pružaju kompletna tehnička rješenja za domove koji su energetski učinkoviti. 

Izolacijske komponente mogu biti izrađene od puno različitih materijala, a oni koji se najčešće koriste su:

  • kamena i staklena vuna
  • stiropor
  • XPS ploče (stirodur)
  • fenolne ploče

Kako birati najbolji izolacijski materijal 

Kada je riječ o izboru izolacijskog materijala, uglavnom se radi o dvojbi između mineralne vune ili stiropora (EPS). Osim ova dva najpopularnija izbora, tu se još mogu iskoristiti fenolne ili XPS ploče. 

Kako izabrati izolacijski materijal koji će biti najbolji za vašu kuću, ovisi o vašim očekivanjima i planovima. Isto tako, važno je napomenuti kako je sve javne zgrade i zgrade visine iznad 22 m, potrebno izolirati mineralnom vunom.

XPS ploče su izolacijski materijal kojeg odlikuje mala sposobnost upijanja, a istovremeno je visoko otporan na fizička oštećenja. On je jako dobar izbor za područje zidova temeljne baze, podruma ili podnožja koje je u izravnom kontaktu s tlom. 

Fenolne ploče kao izolacijski materijal vam garantiraju najbolju toplinsku izolaciju. Ona je čest izbor za nove zgrade i renovacije. Fenolne ploče zadovoljavaju najviše standarde kada su u pitanju uštede energije i pasivna gradnja. 

Mineralna vuna je super izbor kada su vam važni kvaliteta zraka unutar kuće, bolja zaštita od požara ili izolacija od buke. Mineralna vuna debljine 8 cm će smanjiti utjecaj vanjske buke za 10 dB, a stiropor iste debljine uopće neće utjecati na razinu buke. Kada je riječ o toplinskoj izolaciji, stiropor i staklena vuna su izjednačeni. Ploče mineralne vune i stiropora jednake debljine postižu približno jednako kvalitetnu termo izolaciju. 

Važno je spomenuti i financijsku stranu ove dvojbe. Stiropor je nešto jeftinija opcija u odnosu na mineralnu vunu, a isto tako se nešto jednostavnije i ugrađuje, ako vam je to bitan faktor kod odluke. 

Sve u svemu, na vama je da odlučite. Sve što mi možemo je pomoći vam korisnim informacijama i dugogodišnjim iskustvom.

Ako vas zanima kako mi to (g)radimo, provjerite naše reference. 


Kako mi to (g)radimo