Početna/ Blog/ Kako izbjeći pogreške kod projektiranja kuće ili stana?
20.
siječanj 2021.

Kako izbjeći pogreške kod projektiranja kuće ili stana?

Kako izbjeći pogreške kod projektiranja kuće ili stana?

Kuća ili stan čine dom, a dom je mjesto gdje provodite najviše vremena. Tu provodite vrijeme s obitelji, tu se opuštate, okupljate za obiteljskim stolom, dočekujete goste, a u novije vrijeme dom je sve ćešće i ured. 

S obzirom na to koliko kuća ili stan znače svima koji u njoj žive, isplati se u njezino stvaranje uložiti hrpu vremena i sve obaviti onako kako treba. Ako ste uživali gledati sve one TV emisije o uređenju i projektiranju domova iz snova, znajte da i vaš dom može tako izgledati. Kao iz snova!

Projektiranje kuće važan je i zahtjevan posao, pa nije bez razloga jedan od prvih praktičnih zadataka u graditeljskoj školi upravo projektiranje kuće. 

Za vas kao laike u svijetu projektiranja kuće, važno je upoznati se s cijelim procesom, od prikupljanja dokumentacije za gradnju obiteljske kuće, upoznavanje s troškovnikom građevniskih radova, pa sve do zaštite građevine od požara ili izvođenja toplinske izolacije

Kako dom iz snova nije nešto što dolazi preko noći, a vjerojatno je u igri i veća količina novca, želite maksimalno učiti na tuđim pogreškama, a izbjeći vlastite. U nastavku ćete pronaći 5 savjeta kako izbjeći pogreške kod projektiranja kuće ili stana.

Kako vi zamišljate kuću iz snova?

#1 Definirajte želje i potrebe

Osim u slučaju kada imate neograničen budžet, morat ćete napraviti nekakve kompromise kod projektiranja. Utvrđivanje razlika između onog što bi željeli i stvarno potrebnih značajki u tome će vam pomoći. 

Kako bi jednostavno utvrdili razliku između ovih stavki, stavite na papir pet stvari koje bi bi vam trebale da sutra kupujete već izgrađenu kuću ili stan. Nakon toga napišite isto toliko stvari koje bi vam dobro došle, ali nisu obavezne. 

Kompromis je sasvim u redu, a kako bi sve ostalo u granicama budžeta, on je i nužan.

#2 Prije projektiranja pronađite zemljište

Svakako ćete pogledati i istražiti sve moguće planove i raspored prostorija, ali definiranje takvih detalja, prije nego što pronađete lokaciju, samo će vas dodatno koštati. Koštat će vas vremena, a i novca. Opet se vraćamo na priču o budžetu. 

Uštedite si vrijeme pa prije nego što krenete s projektiranjem i dizajnom izaberite idealnu parcelu koja će omogućiti sve vaše snove. 

#3 Ozbiljno razmislite o walk in ormarima i ostavi

Sasvim je razumljivo da nećete mašatati o ostavi, velika spavaća soba je sigurno primamljivija u ovom koraku, ali nikako nemojte zanemariti važnost spremišta. 

Bilo da se radi o walk in ormaru ili ostavi, na ove prostore gledajte kao na igrače iz sjene koji će omogućiti onaj dojam modernog i otvorenog prostora kojeg želite postići. 

#4 Nije bitna samo velika spavaća soba

Da, velika spavaća soba je vaša oaza u kojoj ćete uživati i zbog koje ćete stvarno voljeti vaš dom, ali nemojte zaboraviti i na ostale spavaće sobe. 

Druge spavaće sobe ne bi trebale biti premale, bez nekog smisla ili postavljene predaleko od kupaonice. Obratite samo malo više pozornosti kod njihovog projektiranja i zauzvrat ćete dobiti višestruku vrijednost. 

#5 Nemojte ignorirati savjete projektanta 

Vi točno znate što želite, ali to uvijek ne mora biti najbolja opcija. Dozvolite dizajnerima i projektantima da vam argumentirano pokažu kako možda niste 100% u pravu. 

Ako su zabrinuti zbog elemenata dizajna ili stavki željenog tlocrta, odvojite vrijeme, saslušajte ih i donesite informiranu odluku. To je minimum koji im morate dozvoliti, vaš budući dom iz snova to zaslužuje. 

Ne dopustite da vas uzbuđenje svlada. 

Odvojite vrijeme, proučite naše i prijedloge vaših projektanata, rezultat će biti oaza za ostatak života. 

Ako vas zanima kako mi to (g)radimo, provjerite naše reference. 


Kako mi to (g)radimo