Početna/ Blog/ Zašto nastaju pukotine u zidovima i kako ih sanirati?
10.
lipanj 2020.

Zašto nastaju pukotine u zidovima i kako ih sanirati?

Zašto nastaju pukotine u zidovima i kako ih sanirati?

Bez obzira na razlog zbog kojeg je došlo do pukotine u zidovima, one nikako nisu oku ugodne.

Možda ste cijeli vikend bojali zidove dnevnog boravka, a onda kada ste trebali vratiti namještaj na mjesto, pogledali ste pobliže i imali što vidjeti. Pukotina u boji, pa još jedna, a možda i više njih! 

Možda ste pukotinu primijetili u stanu kojeg ste, kao zainteresirani kupac, došli pogledati pa vas zanima može li pukotina utjecati na sigurnost ili cijenu stana. Pitate se koliko je teško pukotinu sanirati i koliko dugo sve traje?

Istina je da pukotine u zidu mogu biti čisto kozmetički problem, ali isto tako može se raditi o znakovima ozbiljnih građevinskih problema. Prvi korak u svakom slučaju je otkriti razlog nastajanja pukotine koja vas brine. 

Zašto nastaju pukotine u zidu?

Pukotine na zidovima mogu nastati iz više razloga, neki od njih su kozmetički i imaju jednostavna rješenja. Drugi razlozi zahtijevaju pravo planiranje i ozbiljne građevinske zahvate.

Pukotine u zidovima mogu se razvrstati prema uzroku i prema izgledu.

  • Normalna slijeganja temelja mogu biti uzrok pukotinama u zidu. Svaka zgrada, kuća ili poslovni objekt treba temelje. Temelji građevine su njezin najbitniji dio. Koliko duboko su temelji zavisi i koliko će se tlo “oštetite”. Ovakvo oštećenje tla rezultirat će slijeganjem temelja. Projektant to treba uzeti u obzir kod gradnje objekta.
  • Reaktivno tlo zbog svoje prirode može biti uzrok nastanka pukotine u zidu vašeg doma ili poslovnog objekta. Reaktivno tlo je ono koje se znatno širi kada je vlažno, odnosno skuplja kada je suho. Najbolji primjer je glina, dok među nereaktivna tla ubrajamo pijesak. Ispitivanje tla može pomoći odrediti njegovu strukturu i pogodnost za gradnju.
  • Raspadanje građevinskog materijala također može biti uzrok pukotine u zidu. Ništa ne traje vječno pa tako ni građevinski materijali. Gravitacija, vremenske neprilike ili loše održavanje mogu ostaviti traga na materijalu i zidovima. Kada čelična armatura unutar zidova počne hrđati, mogu se pojaviti vanjske pukotine na zidu. 
  • Pomaci tla i potresi nepredvidiv su razlog nastanka pukotina u zidovima. Uslijed jačih potresa šteta može biti i puno ozbiljnija od pukotine. Zato je super važno graditi s potresom na umu. Pukotine koje nastaju od potresa u pravilu nastaju bliže dnu, šire se koso u visinu, a što su dalje od dna postaju uže. 
  • Pucanje boje se također može manifestirati  kao pukotina u zidu, ali onda je riječ o kozmetičkom nedostatku. Kako bi spriječili nastajanje pukotina na boji, potrebno je koristiti kvalitetne boje, čekati da se žbuka u potpunosti osuši prije bojanja ili jednostavno, prepustiti posao profesionalcima. 

Popis mogućih razloga nastanka pukotina u zidovima možemo nastaviti u nedogled. Ovu su samo neki od najčešćih razloga.

Jasno vam je da saniranje pukotina zavisi o uzroku, a u nastavku ćemo pobrojati neke od načina sanacije pukotina u zidu. 

Kako sanirati pukotine u zidu?

U svakom slučaju morate nešto poduzeti, makar se radilo o kozmetičkim pukotinama. 

Najmanje što možete napraviti je sve dokumentirati. Fotografirajte pukotine koristeći ravnalo i ponavljajte postupak s vremenom, ako vidite nešto što vam se ne sviđa, obratite se stručnjacima za pomoć. Ipak, prije svega, eliminirajte očigledne probleme. 

U pravilu, možemo reći da pukotine uže od 0,2 mm nisu problematične. Kada se radi o pukotinama promjera većeg od 0,2 mm, trebali bi istražiti razlog njihova nastanka. 

Jednom kada je sanacija dovršena, zaboravit ćete na sve pukotine i rupice.

Bez obzira na to pojavljuju li se pukotine u novim ili starijim građevinama, ako ga zatražite, stručnjak će vam dati više procjena štete. Ovisno o vrsti uzroka nastanka pukotine, ovisit će i mjere koje ćete u konačnici trebati poduzeti. 

Ako su pukotine manje od ranije spomenutih 0,2 mm vjerojatno će biti dovoljno isprati ih od prašine i zakrpati gipsom. 

Ako se radi o širim pukotinama, postoji mogućnost da ćete trebati poraditi na poboljšanju stabilnosti objekta. Neke od mjera mogu biti instalacija novog drenažnog sistema ili građevinski radovi u unutrašnjosti objekta. 

Ako želite naše mišljenje slobodno nam se obratite

 

Pogledajte naše objekte