Početna/ Blog/ Što je isplativije: rekonstrukcija starog objekta ili izgradnja novog?
28.
srpanj 2022.

Što je isplativije: rekonstrukcija starog objekta ili izgradnja novog?

Kako odlučiti: renovacija ili novogradnja

Imate tri glavne opcije kada se radi o projektu vile, zgrade ili skladišta:

  • izgraditi novi objekt
  • obnoviti trenutni
  • kupiti i obnoviti treći objekt

Odluka koju donesete imat će veliki utjecaj na proračun vašeg projekta, vrijeme izvođenja i konačnu strukturu.

Najbolja opcija za vas ovisit će o vašim ciljevima, samoj zgradi ili zemljištu. U ovom tekstu ćemo detaljnije pogledati sve opcije iz različitih kuteva, grupirati prednosti i nedostatke kako bi vam pomogli u procesu donošenja odluke - renovacija ili gradnja novog objekta. 

Prvo ćemo pogledati kako opcija renoviranja ili nove izgradnje utječe na tri glavna čimbenika vašeg projekta: trošak, trajanje i dizajn. Nakon toga ćemo sve sažeti u listu prednosti i nedostataka svake od opcija.

Naravno, ništa ne može zamijeniti razgovor jedan na jedan s građevinskim stručnjakom. Bez obzira na to u kojoj fazi planiranja se nalazite, obratite nam se za pomoć. S naših 30 godina iskustva, vjerojatno ćemo vam moći pomoći. 

#1 Financijska isplativost

Trošak je jedan od najutjecajnijih čimbenika jer želite dobiti najviše za vaš novac. Kada treba odlučiti hoće li se graditi novo ili renovirati, odluka se često svodi na to što je financijski isplativije.

Možda se samo od sebe nameće da je početak na novom zemljištu i podizanje nove zgrade skuplja opcija. U zamjenu za čistu perspektivu i potpunu slobodu ćete biti odgovorni za sve radove na gradilištu, komunalne priključke i konstrukciju same strukture od temelja do fasade.

Budući da novogradnja obično uključuje složeniji opseg rada, više radnih sati i više materijala, to će uglavnom biti skuplja opcija.

Međutim, postoje neki slučajevi u kojima renovacija može postati skuplja.

#2 Trajanje projekta

Trajanje projekta ovisit će o njegovom opsegu, stanju postojeće zgrade (ako se obnavlja) i o tome hoće li se aktivnosti vaše tvrtke moći i morati nastaviti tijekom renovacije.

Trajanje projekta novogradnje često će biti dulje od trajanja obnove zbog same količine posla koji je potrebno izvršiti.

Kod novogradnje, vi ste odgovorni za iscrtavanje mjesta i temelja za zgradu. Morat ćete postaviti svu pomoćnu opremu. Morat ćete izgraditi cijelu strukturu od temelja i dovršiti je krovom i fasadom.

Ipak, postoje neki slučajevi u kojima to neće biti istina. Ovo se posebno odnosi na starije ili zgrade od posebne važnosti. Trajanje projekta renovacije takvih objekata može biti duže od vremena koje bi bilo potrebno za izgradnju. Eventualni konzervatorski zahvati ili zbrinjavanje posebnog građevinskog otpada su potencijalne stavke koje svakako trebate uzeti u obzir. 

#3 Sloboda i funkcionalnost dizajna

Estetika objekta snažno utječe na one koji je koriste, ali i na povremene posjetitelje i prolaznike. šalje snažnu poruku onima koji u njoj žive ili ih posjećuju. 

Elegantan, moderan minimalizam može komunicirati učinkovitost. Plan i tlocrt vašeg objekta također su važni. Kada ulažete u građevinski projekt, želite biti sigurni da ste zadovoljni rezultatom, kako izgledom tako i funkcionalnostima.

Ako se odlučite za renovaciju, morate prihvatiti činjenicu da vas to pomalo ograničava. Iako svakako možete pomicati zidove, nadograđivati ​​strukturu i prilagoditi zgradu vašim potrebama, ne možete graditi svoju viziju iz temelja. To je definicija renovacije, zar ne?

Ali, s druge strane, renovirane i prenamijenjene zgrade mogu imati jedinstven karakter ili šarm koji se ne može lako uskladiti s novom gradnjom, osobito sa starijim lokacijama. Ovaj šarm može uvelike pomoći u stvaranju atraktivnog prostora u kojem će korisnici, klijenti ili zaposlenici željeti biti.

Zamislite stare tvornice sa zidovima od opeke i prozorima od poda do stropa prenamijenjenim u stanove ili jedinstvene stare kuće koje pršte karakterom pretvorene u urede.

Međutim, ljepota je u oku promatrača, a funkcionalnost ovisi o jedinstvenim potrebama vaše organizacije za novim prostorom.

U većini slučajeva novogradnja omogućuje najveću kontrolu nad dizajnom. S renoviranjem ste donekle ograničeni postojećom strukturom, ali povijesne građevine mogu ponuditi jedinstvenu atraktivnu estetiku.

Zaključak: Prednosti i nedostaci

Za kraj, odluka renovacija ili novogradnja, ovisit će o opsegu vašeg projekta.

Generalno, novogradnja vam daje veću kontrolu nad projektom  - možete ga jednostavno prilagoditi svojim specifičnim potrebama i ciljevima, izgraditi solarnu elektranu i smjestiti parking gdje želite. Međutim, ova opcija može biti skuplja i trajati duže nego renoviranje ne pretjerano starog objekta. 

Renoviranjem objekta bit ćete donekle vezani uz postojeću strukturu, za razliku od nesputanih mogućnosti koje vam pruža novogradnja. Međutim, ako samo želite osvježiti svoj postojeći prostor, renoviranje će vjerojatno biti jeftinija opcija.

Odluka između renoviranja postojeće zgrade ili novog početka važna je odluka.

Usmjerit će gotovo svaku drugu odluku koju donesete tijekom projekta izgradnje i utjecat će i na proračun i na raspored.

Uzmite si vremena i slobodno nam se javite ako trebate pomoć na tom putu.