Početna/ Blog/ Kako pravilno sanirati balkone i terase od prodora vode?
12.
rujan 2019.

Kako spriječiti prodor vode s balkona?

Pronalazak uzroka najpovoljnije je rješenje

Ispijanje kave na balkonu s pogledom uvijek je dobra ideja, a ljetno roštiljanje na terasi još bolja. No, dolaskom jeseni balkoni i terase mogu biti sve samo ne oaze mira i opuštanja, ako nisu izrađeni da se pravilno bore protiv vode. Nitko ne želi osjetiti kišu i unutar kuće ili stana, a mi znamo kako to izbjeći.

Balkone i terase treba zaštititi od oborina

Balkoni i terase često su popločeni keramičkim pločicama i većina ljudi smatra da su one dovoljna zaštita od prodora vode ne vodeći računa što je ispod njih.

Iako se hidroizolacija najčešće spominje kod izgradnje kupaona, i za vanjske radove je itekako bitna, naročito u područjima gdje često pada kiša ili snijeg.

Hidroizolacija je postupak zaštite objekata od neželjenog prodiranja vode različitim materijalima, a trenutno se najčešće koriste hidroizolacijski premazi.

Nemojte štedjeti na hidroizolaciji.

Osim hidroizolacijskih premaza koriste se i kompozitne hidroizolacijske trake izrađene od različitih materijala.

Kod izgradnje balkona koristi se kombinacija hidroizolacijskih premaza, pločica otpornih na vanjske uvjete te vodootpornih ljepila i mase za fugiranje.

Zašto se na hidroizolaciji ne štedi

Visoka cijena pločica ne garantira zaštitu od vode. Kako bi se balkon ili terasu uspješno obranilo od prodiranje vode, svi materijali moraju djelovati zajedno i biti kompatibilni.

Kombinacija skupih pločica i povoljnog, nekvalitetnijeg hidroizolacijskog sloja može napraviti više štete no koristi, koliko kod lijepo izgledala.

I “najljepše” kombinacije mogu uzrokovati neželjene “ukrase” od vode na zidu ispod balkona ako se ne poštuju pravila struke i ne uzmu u obzir različiti materijali i njihova reakcija na toplinu i hladnoću (tzv. koeficijent termičkog rastezanja).

Vlaga je jedan od glavnih problema građevina.

Kvalitetan hidroizolacijski premaz i kvalitetno postavljanje umanjit će učinak različitog rastezanja materijala i smanjiti rizik pojave pukotina kroz koje može proći voda.

Sanacija vode koja je prodrla u zidove i stropove skup je i dugotrajan postupak, te je puno bolja opcija spriječiti je prilikom izgradnje.

Pronalazak uzroka najpovoljnije je rješenje

Što učiniti ako voda ipak dođe do unutrašnjih zidova i stropova? Vlaga je jedan od glavnih problema građevina koji nadilaze samo one estetske prirode. Već kod prve pojave vlage potrebno pronaći uzrok njezine pojave i temeljito isušiti prostore u koje je prodrla. Ponekad nije lako pronaći glavnu točku ulaza vode te se često mora sanirati cijeli balkon ili terasa.

Skupe pločice i nekvalitetan hidroizolacijski sloj nisu dobra kombinacija.

Ako je izljev vode izdašan, potrebno je skinuti kompletnu podnu oblogu, ponovno postaviti hidroizolaciju i novi sloj pločica ili obloge po izboru. Ta je opcija skuplja jer uključuje više radnji, a potrebno je i pravilno zbrinuti građevinski otpad.

Mnogi se odlučuju za povoljniju verziju - postavljanje novog hidroizolacijskog sloja na postojeću podnu oblogu na kojeg se stavljaju nove pločice.

No, ponekad ni to nije dovoljno da zaustavi neumorne oborine te je u tom slučaju potrebno detaljno pregledati balkon ili terasu sofisticiranom termografskom opremom.

Pravi majstor može vam spasiti balkon

Detaljna inspekcija problematičnog balkona ili terase može uvelike smanjiti troškove sanacije. Ako se ispostavi da voda prodire samo u jednom kutu balkona ili oko cijevi za odvodnju, nije potrebno ponovno postavljati hidroizolaciju na cijelom području.

No, to je korak koji se često preskače jer zahtijeva vrijeme i određenu razinu stručnosti.

Kod postavljanja hidroizolacije potrebno je obratiti pozornost na sve detalje i posao obaviti što pedantnije, a ista pravila vrijede i za sanaciju. U suprotnom će biti potrebno ponovno popravljati, što nosi dodatne troškove.

Zato će prije ponovnog postavljanja hidroizolacije stručnjaci ukloniti glavne uzroke oticanja vode, odnosno adekvatno zapuniti pukotine i zabrtviti sve cijevi.

Sanacija pukotina, pravilno postavljanje kvalitetnog hidroizolacijskog premaza i komplementarne podne obloge garancija su uspješne sanacije bilo kojeg balkona ili terase od prodora vode.

 

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!