Početna/ Blog/ Toplinska izolacija i energetski certifikat
03.
listopad 2019.

Toplinska izolacija i certifikati energetske efikasnosti

Energetki certifikati

Oglasi za energetsko certificiranje iskaču na svakom koraku, a vi još niste sigurni treba li vam uopće? Ako planirate prodati nekretninu, definitivno da. Jeste li znali da građevina isto može imati energetski razred, kao i razni kućanski aparati?

Što je to uopće energetski certifikat?

Energetska učinkovitost već je dugi niz godina jedna od čestih tema u građevinarstvu, a veliki projekti kao što su bolnice i škole dobivaju novo ruho i svoje nove energetske certifikate.  

Energetski certifikat je službeni dokument kojim se brojčano i grafički predočavaju energetska svojstva građevine, a izrađuju ga energetski certifikatori. On ukazuje na kvalitetu gradnje i utrošenih materijala u odnosu na potrošnju energije te time štiti interese potencijalnih kupaca. 

Energetski certifikat je dokument


Energetski certifikat sastoji se od:

  • Općih podataka o zgradi
  • Energetskog razreda zgrade
  • Roka važenja certifikata koji iznosi deset godina
  • Podataka o energetskom certifikatoru
  • Podataka o osobama koje su sudjelovale u izradi certifikata
  • Oznake energetskog certifikata
  • Podataka o termotehničkim sustavima
  • Energetskih potreba zgrade
  • Podataka o korištenju obnovljivih izvora energije
  • Prijedloga mjera i detaljnih informacija, te 
  • Objašnjenja sadržaja certifikata

Pomoću energetskog certifikata građevine se svrstavaju u jedan od osam energetskih razreda koji se označavaju slovima od A+ do G.

Osam energetskih razreda ukazuju na različite razine energije koje zgrade potroše unutar godine dana. Zgrade koje se kategorizirane s razredom A+ imaju najmanju prosječnu godišnju potrošnju dok one s razredom G najvišu.

Što je viši energetski razred građevina je kvalitetnija i dugoročno povoljnija za održavanje.

Tko (ili što) mora imati energetski certifikat

Energetski certifikat obavezan je za sve zgrade javne namjene i zgrade u privatnom vlasništvu koje su na prodaju.

Sve zgrade trebale bi imati energetski certifikat


Cilj je da se sve zgrade certificiraju, a izuzetak su:

  • zgrade koje se koriste za održavanje vjerskih obreda ili vjerskih aktivnosti,
  • privremene zgrade čiji je rok uporabe dvije godine ili manje, industrijska postrojenja, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama,
  • stambene zgrade koja se koriste manje od četiri mjeseca godišnje,
  • slobodnostojeće zgrade s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2

Novoizgrađene zgrade ne mogu dobiti uporabnu dozvolu bez izrađenog energetskog certifikata. Certifikat se sastavlja na temelju projektne dokumentacije, izjave izvođača radova o ugrađenim materijalima te vizualnog pregleda zgrade.

Kod ranije izgrađenih zgrada postupak je kompleksniji i sadrži još nekoliko koraka.

I novoizgrađene i ranije izgrađene zgrade moraju biti certificirane kako bi se mogao sklopiti kupoprodajni ugovor, ali i zgrade koje se iznajmljuju, zakupljuju ili daju na leasing.

Toplinskom izolacijom do višeg energetskog razreda

Kod projektiranja novih zgrada cilj je da one troše što manje energije, odnosno svrstavaju se u što viši energetski razred

U prošlosti se nije puno pažnje pridavalo toplinskim gubitcima zgrada te je većina zgrada i obiteljskih kuća u Hrvatskoj na donjem dijelu energetske ljestvice. Bitnije je bilo da je prostor što prije useljiv uz što manje troškove bez razmišljanja o budućim troškovima održavanja.

Izolacija podiže energetski razred građevine


Gubitak topline, koji je jedan od glavnih problema, lako je rješiv. Potrebno je samo dodati sloj toplinske izolacije i ugraditi barem dvostruke PVC prozore i razlika će biti primjetna već tijekom prve sezone grijanja.

Navedenim radnjama može se preskočiti nekoliko energetskih razreda i smanjiti troškove grijanja za do šest puta. 

Za vanjsku toplinsku izolaciju najčešće se koriste kamena i staklena vuna i polistiren (stiropor). 
Nema drastične razlike u cijeni navedenih materijala ili njihovim toplinsko-izolacijskim svojstvima pa se ugrađuju prema preferencijama investitora. 

Pravilno izvedena toplinska izolacija osim što smanjuje troškove grijanja zimi i hlađenja ljeti također štiti zgradu od vanjskih utjecaja čime se produžuje njezin životni vijek, smanjuje kondenzacija vodene pare (umanjuje se nastajanje plijesni) te utječe na toplinsku ugodnost prostora.

Ako planirate adaptaciju fasade, toplo vam preporučujemo i ugradnju ili sanaciju toplinske izolacije. Osim što ćete uštedjeti na energentima, vaša građevina će ući u viši energetski razred i više vrijediti na tržištu.

Kontaktirajte nas