Početna/ Blog/ Vrste poslovnih zgrada i objekata
09.
prosinac 2021.

Vrste poslovnih zgrada i objekata

Poslovno proizvodni objekt Mipcro

Poslovni objekt definira se kao zgrada, građevina ili nadogradnja koja se nalazi na posebnim parcelama namijenjenima ostvarivanju dobiti.

Razgledajte našu referentnu listu poslovnih objekata kako bi što bolje razumjeli kretanje cijena i mogućnosti gradnje za različite poslovne namjene. 

Niže pronađite popis svih vrsta poslovnih objekata i njihove potkategorije. 

Industrijski poslovni objekti

Ovi objekti obično zauzimaju značajnu kvadraturu, sadrže utovarne stanice za kamione, nekoliko HVAC jedinica (sustavi grijanja, ventilacije i klimatizacije za velike prostore), nekoliko točaka za električnu distribuciju, lako dostupan ravan krov i druge značajke. Neki industrijski objekti mogu imati i velike rashladne prostore. 

Konstrukcija objekta je armirano-betonska montažna, sa betonskim fasadnim panelima.

Proizvodni pogoni

Ova vrsta zgrada koristi se za proizvodnju roba ili materijala. Postoje proizvodni pogoni koji proizvode velike strojeve i proizvode. Ti se objekti obično grade iznova ili prilagođavaju potrebama vlasnika.

Osim proizvodnih pogona za velike strojeve, postoje oni za montažu. Oni su uglavnom nešto manji i "jednostavniji" od ranije spomenutih pogona. Ovakvi proizvodni objekti također služe za proizvodnju robe manjih dimenzija. 

Skladišta

Skladišta se koristi za opće skladištenje i distribuciju robe. Njihov plan gradnje uglavnom uključuje veliki otvoreni prostor bez plafona, a s visokim krovovima. To pomaže u postavljanju i rukovanju s visokim samostojećim sustavima polica. Jedan dio objekata iz ove skupine mogu biti samo namjenski terminal za kamione, gdje se roba ukrcava s jednog kamiona na drugi, a oni onda imaju manje kvadrature za skladištenje roba. 

Multifunkcionalni objekti

Zgrade koje kombiniraju više od jedne namjene u jednom objektu smatraju se multifunkcionalnim zgradama. Primjer su proizvodno-skladišne hale, proizvodno-poslovne hale i druge kombinacije. Određujući faktor za ovu vrstu imovine je količina uredskog prostora. 

Maloprodajni objekti

Ova vrsta nekretnina je mjesto gdje se roba i/ili usluge prodaju krajnjim kupcima.

Većina maloprodajnih prostora ima veliki broj parkirnih površina i nogostupa, neki mogu imati pokretne stepenice, dizala i natkrivene parkirne konstrukcije. Sve ovisi o potkategoriji u koju spadaju, njihovoj specifičnoj namjeni i položaju.

Armirano-betonska monolitna konstrukcija.

Trgovački centar

Trgovački centar je zatvoreni ili maloprodajni objekt na otvorenom koji ima više različitih prodajnih mjesta koje mogu uključivati ​​robne kuće, restorane, kina i drugo.

Uredski i zdravstveni objekti

Ova vrsta poslovnih objekata uključuje one koje koriste poslovni stručnjaci, medicinski i stomatološki stručnjaci, tehnološke tvrtke i još mnogi i drugi. Standardni uredski prostor podijeljen je u zasebne sobe i obično uključuje zahode, a često i kuhinju u stilu stambenog prostora.

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč izgradili smo 2007. godine.

Uredski objekti

Uredski objekti dizajnirani su za veći broj korisnika i s više manjih jedinica, a mogu biti veličine od jednokatne zgrade do nebodera. Mogu sadržavati nekoliko električnih i HVAC sustava, a ako zgrada ima više razina, onda barem jedno stubište, a možda i lift.

Stambeno-poslovni objekti

Ove su građevine općenito izgrađene s idejom da se vanjski prostor, krov i zajedničke prostorije održavaju od strane vlasnika ili upravitelja nekretnine, a različiti unutarnji prostori su u vlasništvu drugih korisnika. Ovakvi objekti mogu biti zasebne jedinice, kat ili krilo zgrade. Također može biti jedinica unutar trgovačkog centra ili industrijskog kompleksa.

Zdravstveni i turističko-zdravstveni objekti

Zdravstveni objekti su uglavnom jedna veća građevina podijeljena na nekoliko manjih prostora, uključujući urede i sobe za preglede ili tretmane. Tu se obično nalaze i čekaonica, toaleti, HVAC jedinica i druge kontrolne točke. Veličina i složenost ovakvih objekata može se jako razlikovati. Turističko-zdravstveni objekti uz prostor za zdravstvene usluge uključuju i neku vrstu sportskih terena. 

 

Neke poslovne zgrade i objekti možda ne spadaju ni u jednu od ovih kategorija i smatraju se zgradama posebne namjene.

Na primjer, kockarnice, crkve, škole, zračne luke i kuglane kategorizirane su kao zgrade posebne namjene. 

 

Provjerite kako mi to (g)radimo