Početna/ Novosti/ Mipcro izvođač radova na izgradnji kogeneracijskih postrojenja u Brinju i Gospiću
16.
studeni 2020.

Mipcro izvođač radova na izgradnji kogeneracijskih postrojenja u Brinju i Gospiću

Izgradnja Kogeneracijskih Postrojenja u Brinju i Gospiću

Velike investicije u Lici vrijedne preko 38 milijuna eura uskoro će ugledati svjetlo dana. Radi se o izgradnji dva kogeneracijska postrojenja, jedan tvrtke „Energana Gospić 1“ u Gospiću i drugi na području Brinja na površini od 3,3 hektara.

Jedna od najvećih investicija u povijesti Brinja

Ukupna vrijednost cjelokupnog postrojenja je 18 milijuna eura, što je ujedno jedna od najvećih investicija na području Općine Brinje. Postrojenje koje će se raditi je snage 5 MW električne energije i 10 MW toplinske energije. Postrojenje snage 5 MW u kojem je oprema iz hrvatske tvrtke „Đuro Đaković“, kao glavnu sirovinu, koristit će drvnu sječku.

Glavni output-proizvod ovoga postrojenja je električna energija koja će se prodavati HEP-u po subvencioniranoj cijeni, dok će se toplinska energija koristiti za buduće postrojenje za preradu drveta koja se planira graditi u II. fazi projekta. Planirani završetak radova za I. fazu radova je travanj 2021. godine.

Zahvaljujući ovoj investiciji Brinje će dobiti 20 novih radnih mjesta po završetku 1. faze projekta. 

Izgradnja nove Energane u Gospiću je pri kraju

Pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja tvrtke „Energana Gospić 1“ u Gospiću. Radi se o investiciji vrijednoj preko 20 milijuna eura, te bi, prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega bi trebao biti obavljen i tehnički pregled, priopćili su iz redova investitora, tvrtke GEEN.

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta radi se i dodatni pogon - sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije.

Nova Energana zaposlit će tridesetak radnika, a investitor već traži zaposlenike.

Mipcro je već gradio slične projekte

Nije slučajno baš Mipcro odabran za realizaciju projekata izgradnje kogeneracijskih postrojenja u Lici.

Mipcro je već izgradio 3 kogeneracijska postrojenja i to dva u Glini i jedno u Karlovcu - sve za Šerif grupu iz Zagreba. Šerif grupa je jedna od najsnažnijih trgovačkih kuća u regiji koja već godinama pripada skupini od 1% najefikasnijih tvrtki u Hrvatskoj, a mogu se pohvaliti i činjenicom da su najveći izvoznik drva u Hrvatskoj. Trgovački posao prenosi se s koljena na koljeno te se obiteljska tradicija nastavlja, tako da danas za Šerif grupu rade 3 generacije. 

Kogeneracijsko postrojenje ''BE-TO Karlovac''

Pored svega tvrtka je krajem 2009. godine osnovala i poduzeće "BE-TO Glina" d.o.o., čiji je osnovni cilj izgradnja kogeneracijskog postrojenja na biomasu. Na ovaj način proizvode električnu i toplinsku energiju iz obnovljivih izvora energije. Upravo je njihovo kogeneracijsko postrojenje ''BE-TO Karlovac'' izgradio Mipcro

 

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

 

Izvori: novac.jutarnji.hr i www.lika-online.com