Početna/ Novosti/ Potpisan ugovor o početku rekonstrukcije zgrade dječjeg vrtića u Lepoglavi vrijedan više od 12 milijuna kuna
15.
lipanj 2019.

Potpisan ugovor o početku rekonstrukcije zgrade dječjeg vrtića u Lepoglavi vrijedan više od 12 milijuna kuna

Gradonačelnik Marijan Škvarić potpisao je 14. lipnja s izvođačem radova – tvrtkom MIPCRO iz Ivanca, ugovor o rekonstrukciji zgrade, izgradnji pomoćne zgrade i opremanju vrtićkog prostora Dječjeg vrtića Lepoglava. Time su stvoreni uvjeti za početak realizacije završne faze projekta zahvaljujući kojem će Grad Lepoglava dobiti još jedan reprezentativan objekt koji će zadovoljavati sve potrebne pedagoške vrtićke standarde, a zaposlenima i polaznicima vrtića pružiti maksimalne uvjete za ugodan boravak i provođenje vrtićkih programa.

Ugovorena vrijednost radova, koji bi trebali započeti 15 dana od potpisivanja ugovora i biti završeni u roku od 15 mjeseci, je 12.275.785,64 kuna. Obuhvatit će sanaciju, adaptaciju i nadogradnju zgrade dječjeg vrtića, izgradnja pomoćne zgrade odnosno garaže, kućne radionice i spremišta te opremanje vrtićkog prostora. Zahvaljujući tim zahvatima, sadašnja površina vrtića od 1450 kvadratnih metara povećat će se za 300 kvadrata. Ugovor je, uz nazočnost vrtićkih mališana koji su za tu prigodu izveli prigodan program, potpisan u dvorištu Dječjeg vrtića Lepoglava koji će uskoro postati veliko gradilište 

- Grad Lepoglava je projekt rekonstrukcije i adaptacije zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava pokrenuo prije četiri godine. Izradili smo cjelokupnu dokumentaciju, dobili potrebne dozvole te čekali otvaranja EU fonda namijenjenog upravo za ovakve projekte. Prošle godine, s otvaranjem mjere 7.4, na otvoreni smo natječaj kandidirali ovaj projekt kojem je odobreno sufinanciranje u visini od 6.7 milijuna kuna. Nakon toga, u ožujku ove godine raspisali smo natječaj za odabir izvođača radova, a danas, nakon provedenog natječaja na kojem je odabrana tvrtka MIPCRO, potpisali smo ugovor o početku radova – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Sa završetkom projekta, između ostalog, bit će stvoreni uvjeti za početak rada jasličke skupine.

- Presretni smo zbog potpisanog ugovora odnosno skorog početka radova. Trenutno u našem vrtiću nemamo uvjete za rad jasličke skupine za što postoji interes roditelja. Sa završetkom rekonstrukcije imat ćemo uvjete za njeno otvaranje i veću uključenost djece u vrtić – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava, Nada Kuča te pri tom istaknula da će se za završetkom projekta otvoriti i nova radna mjesta. Naime, bit će potrebe za zapošljavanjem novih odgajateljica, domara i stručnog suradnika za rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

- Planiramo, bude li potrebe, uvođenje poslijepodnevne smjene kako bi izašli u susret roditeljima koji rade upravo poslijepodnevnim satima – zaključila je ravnateljica.

Tijekom izvođenja radova objekt će biti prazan. Naime, Dječji vrtić Lepoglava privremeno će se izmjestiti u bivši župni dvor u Lepoglavi koji je Grad Lepoglava uredio i adaptirao za potrebe boravka polaznika vrtića i odvijanja vrtićkih programa. Iako je rok za dovršetak radova 15 mjeseci, izvođač vjeruje kako će radovi biti gotovi za godinu dana.

- Na projektu će biti angažirano prosječno 30-ak radnika. Nastojat ćemo da jedan dio tih ljudi, posebice kooperanata budu s područja Grada Lepoglave. Time pokušavamo pridonijeti razvoju lokalne zajednice odnosno da dio uloženih sredstava ostane na području na kojem se troše – istaknuo je Slavko Kišiček iz tvrtke MIPCRO.

Uz rekonstrukciju i dogradnju zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava, ove će godine u Gradu Lepoglavi biti izgrađen još jedan vrtić i to u Višnjici. 

- Koliko brigu u Gradu Lepoglavi vodimo o djeci vidljivo je po tome da smo jedini grad u Hrvatskoj u kojem će se, uz rekonstrukciju dogradnju postojećeg vrtića, izgraditi još jedna vrtić. Što se izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici tiče, vjerujemo da ćemo idući tjedan dobiti građevinsku dozvolu te krenuti u proceduru javne nabave. Vjerujem i da ćemo ove godine krenuti s njegovom izgradnjom – poručio je gradonačelnik Škvarić te istaknuo da su navedeni projekti usmjereni dosezanju zacrtanog cilja – stvaranju uvjeta da sva djeca s gradskog područja pohađaju vrtić. 

- Ovo je jedna od mjera demografske politike u koju ćemo ove godine uložiti oko 60 % našeg izvornog proračuna. Riječ je o iznosu od oko 17 milijuna kuna – zaključio je gradonačelnik Škvarić

Izvor: Grad Lepoglava