Početna/ Novosti/ Prva punionica električnih vozila u Ivancu
13.
kolovoz 2020.

Prva punionica električnih vozila u Ivancu

Ivanec uskoro dobiva prvu punionicu električnih vozila

U utorak 28. srpnja počeli su radovi na postavljanju prve punionice električnih vozila u Ivancu.

Punionica će se nalaziti uz istočni rub parkirališta novog Trgovačkog centra MIPCRO u Ivancu, a riječ je o prvoj takvoj punionici na širem ivanečkom području.

Prema riječima Ivana Petaka tehničkog direktora Itas Prvomajska, punionica koja se postavlja ukupne je snage 125 KW, a istovremeno će se moći puniti dva automobila.

S velikom pažnjom, dečki iz ITAS Prvomajske, postavili su punionicu.

Sama Punionica opremljena je s priključkom ''Type 2'' za AC punjenje električnih vozila izmjeničnom strujom snage 22 KW (32A) i četiri „šuko utičnice“ 3,7 kW (16A) na kojima se mogu puniti električni bicikli, romobili, motori i bilo koji drugi uređaj s električnim pogonom.

Tu su i dva DC priključka za punjenje električnih vozila istosmjernom strujom snage do 100 KW (250 A) ''CCS combo 2'' priključka i snage 65 kW (130A) za CHAdeMO priključak.

Punionica električnih vozila u Ivancu upisana je na PlugShare kartu

PlugShare je besplatna iOS, Android i web aplikacija koja korisnicima omogućuje pronalazak i recenziranje punionica. 

Radi se o karti koja osigurava najtočnije informacije i kompletnu javnu mapu punionica električnih vozila na globalnoj razini. 

PlugShare karta - punionica Ivanec

Po čemu je posebna ova punionica?

Punionica koja se postavlja u Ivancu je jedna od najjačih punionica u Hrvatskoj. Punjenje automobila maksimalnom snagom od 100 KW, ovisno o stanju baterije, od 10-80% u prosjeku traje oko pola sata.

Ivanečka punionica električnih vozila treća je najjača u Hrvatskoj.

Ivanečka punionica ima još jednu specifičnost, a to je način naplate. Za razliku od većine punionica koje koriste debitne kartice, ove punionice se uključuju pozivom na broj mobilnog telefona.

Kako će točno funkcionirati naplata?

Svaki od priključaka, odnosno adaptera za punjenje imat će svoj broj telefona, a punjenje se aktivira pozivom prema tom broju.

Isključivanjem punjenja radi se račun koji se plaća putem aplikacije odmah ili kroz nekoliko dana iz udobnosti svog doma. U skoroj budućnosti, razvojem softwarea, najvjerojatnije će biti moguće i plaćanje kroz račun mobitela.

Kada će punionica krenuti s radom?

Do sada su iscrtana parkirališna mjesta za punjenje, postavljena je i punionica, čija se vrijednost procjenjuje na više od 30 tisuća eura, u narednim danima djelatnici ivanečke tvrtke Tesla obaviti će i sva potrebna atestiranja.

Punionica će na uporabu biti predana kroz 10-tak dana.

Izvor: sjeverni.info

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.