Početna/ Referentna lista/ Kogeneracijsko postrojenje ''BE-TO Karlovac''
Poslovni objekti

Kogeneracijsko postrojenje ''BE-TO Karlovac''

2020. godina
Novogradnja
Osnovne karakteristike objekta:
  • Čelična konstrukcija
  • Fasadni sendvič paneli
  • ALU stolarija
  • Krov pokriven sendvič panelima
Vrijednost investicije:

12.200.000,00 kn

Investitor:

BE-TO Karlovac d.o.o.

Površina:

2045,66 m²

Zanimljivosti:

Tvrtka BE-TO KARLOVAC d.o.o. iz Zagreba odlučila se za izgradnju kogeneracijske energane na drvnu biomasu čija je djelatnost proizvodnja električne energije (5 MW) i toplinske energije (10 MW). Električna energija će se isporučivati u distribucijsku mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP) na temelju ugovora o otkupu električne energije.

Planiranim zahvatom izgrađena je kogeneracijska energana sa pripadajućom vanjskom opremom, dnevni spremnik drvne biomase i prometne površine oko samog postrojenja.

Na predmetnoj čestici nalaze se objekti bivšeg industrijskog pogona sa pripadajućom infrastrukturom, a izgradnja kogeneracijske energane izvršena je ne izgrađenom dijelu čestice gdje je prethodno bila zelena površina. 

Mali dio proizvedene toplinske energije koristit će se za grijanje prostorija (upravljačka prostorija, ured upravitelja, garderobe i sanitarni čvorovi). Veliki dio proizvedene toplinske energije koristit će se za tehnološke potrebe drvoprerađivačkih procesa na navedenoj lokaciji, odnosno za proizvodnju peleta (navedeno nije predmet ovog projekta). Ostatak toplinske energije, odnosno neiskorišteni dio toplinske energije kondenzira u zrakom hlađenom kondenzatoru.

Pročitaj više